неделя, 10 октомври 2010 г.

Депресия и диабет често вървят ръка за ръка

Хората с диабет са изложени на по-голям риск от депресия

Депресията може да порази всеки, но хората страдащи от диабет са особено рискова група. Лечението на депресията може да повлияе симптомите и на двете заболявания и да подобри качеството на живот.
Няколко проучвания сочат, че наличието на диабет повишава двойно риска от появата на депресия, в сравнение с хората без диабет. Рискът да заболее от депресия, човек страдащ от диабет, се увеличава с влошаването на симптомите на диабет. Когато човек страда от депресия е по-малко склонен да спазва определен хранителен режим или физически упражнения, а това може да влоши диабета.
Връзката между депресията и диабета все още не е напълно изяснена. Депресията може да се появи в следствие на стрес, но и от метаболитните промени в мозъка, до които води диабета. Проучванията сочат, че хората с диабет и предишни прояви на депресия, са по-склонни да развият усложнения, в сравнение с тези, които не са страдали от депресия.
Понякога хората страдащи от диабет, страдат и от депресия, но това състояние си остава недиагностицирано прекалено дълго време.
От друга страна, процесът може да бъде обратен. Има случаи, в които депресията може да доведе до появата на диабет. За да се избегне това, е изключително важно човек да спазва всички предписания от лекаря си, да се храни здравословно и да спазва режим на физически тренировки, колкото и да е трудно това в състояние на депресия.

Няма коментари: