Диабет и депресия


vd 01/12/2008

Хората с диабет тип 1 имат нужда от психологична подкрепа. Проучване при млади хора с диабет тип 1 показа, че 35% от тях имат депресивни прояви (лошо настроение, нарушения в съня, промени в апетита, водещи до напълняване или отслабване, умора, намален интерес към всекидневните активности, безразличие, чувство за безполезност, вина или отчаяние, намалена концентрация на вниманието, нерешителност).

Депресията води до влошаване на диабетния контрол (занемарени грижи за здравето и личната хигиена, нарушен хранителен режим, наддаване или загуба на тегло, липса на физическа активност, повишен прием на алкохол, тютюнопушене). Всичко това увеличава риска за ускорено развитие на усложненията – остри (диабетна кетоацидоза, хипогликемия) и хронични (сърдечносъдови).

Наблюдения показаха, че депресията увеличава риска за развитието на диабет тип 2. Най-вероятно това се дължи на факта, че хората с потиснато настроение имат влечение към висококалорични и сладки храни, не се движат достатъчно (заседяват се у дома), пият алкохол и не се грижат за фигурата си. Подобно поведение води до наддаване на тегло и затлъстяване, което от своя страна е основен рисков фактор за развитието на диабет тип 2.