Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Диабет и спорт

health.bg 16-11-2011
Диабет : Диабет и спорт - здраве, диабет, спорт, движение
Лекарите са категорични, че редовните физически занимания са от голяма полза при пациентите със захарен диабет.

Спортът помага за нормализиране на теглото, понижава мастите в кръвта и регулира кръвното налягане. Същевременно не трябва да се забравя опасността от прекомерно намаляване на нивото на кръвната захар (хипогликемия). Затова всеки пациент е добре да се консултира с лекаря си какъв тип и с каква интензивност физически упражнения може да прави.

При захарния диабет обмяната на въглеводородите е нарушена. Ако храненето и дозите на антидиабетните лекарства не са съобразени с физическата активност и упражненията започнат при нормални нива на глюкозата – до 6 ммол/л, мускулната работа ще доведе до хипогликемия.

Но ако преди тренировката кръвната захар е малко над нормата, след натоварването тя ще се нормализира. За съжаление нещата не са така прости и еднозначни. Глюкозата може да постъпи в клетките само при адекватно количество и нормална чувствителност на тъканите към инсулина.

Ако физическите натоварвания са съчетани с недостиг на този хормон, енергията в организма започва да се образува за сметка на разграждането на мазнините. Но този процес е свързан с отделянето на ацетон. Затова при по-висока изходна кръвна захар – над 13 ммол/л сериозните физически натоварвания са противопоказани заради опасността от кетоацидоза.

Важно е всеки пациент с диабет да определи как организмът му реагира на упражненията, за да се предвиди съответният хранителен и лекарствен режим. На първо място трябва да се измерва кръвната захар преди, по време и след тренировка.

Ако изходните стойности са нормални или ниски, трябва да се приеме малко количество бавно усвояващи се  въглехидрати – варива, ябълки, хляб. Освен това винаги трябва да има подръка и захарни сиропи, шоколад, вафли, за евентуална реакция при по-драстично спадане на плазмената глюкоза. А това може да се случи и до няколко часа след физическите упражнения.

Що се отнася до типа спортни занимания, които се препоръчват на хората с диабет, най-добре е да се избират аеробни натоварвания – плуване, бързо ходене, тичане в продължение на 30–60 минути.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg