Грижи за сладките зъби


vd 01/06/2011

Хората с диабет са изложени на по-голям риск за кариес (разрушаване на зъба), перио­донтит (заболяване на венците, което в най-тежките форми преминава в костта и поврежда зъбоподдържащия апарат), възпаление на лигавицата на устната кухина, причинено от бактериални или гъбни инфекции. Но проблемите, свързани със зъбите и устата, също могат да бъдат контролирани, така както и другите усложнения на захарната болест – на нервите, очите или бъбреците.

Задължително е, когато диабетик отиде при зъболекар, да го информира за заболяването си. Много полезно е също да сподели последните резултати от измерването на гликирания хемоглобин, които показват как се контролира диабета, както и информация за скорошни хипер- и хипогликемични епизоди.

Добре е стоматологът да знае дали пациентът е на инсулинова терапия, кога и в какви дози се инжектира инсулинът и кога е била последната инжекция. Хора с лошо контролиран диабет имат по-голям риск за усложнения при използването на локални анестетици (lidocaine), при стоматологични операции, при вадене на зъби, дори при почистването на зъбния камък.

Всекидневното редовно измиване (най-малко сутрин и вечер) на зъбите с мека четка и паста е много важно, защото диабетиците, особено тези с недобре контролирано заболяване, имат повече бактерии в слюнката, а диабетът намалява съпротивителните сили на организма срещу инфекции, което улеснява появата на възпаление.

Хората с диабет (както и всички други) трябва незабавно да се обръщат към стоматолог когато видят, че венците им са зачервени, подути или кървят лесно, върху повърхността на зъбите има тъмни петна или зъбите се оголват в основата си или започват да се клатят. Хроничен лош дъх или лош вкус в устата са също причина за посещение на зъболекар.

Дори и при липса на проблеми, профилактичните прегледи при стоматолог трябва да са два пъти в годината!

Превенцията на кариеса, най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани, изисква редовни прегледи при стоматолог, поддържането на добра устна хигиена и прилагането на флуорсъдържащи пасти и медикаменти. Флуорната профилактика е особено необходима при деца, бременни жени и хора в напреднала възраст.

Флуорът повишава минерализацията на зъбите, ограничава броя на засегнатите от кариес или пулпит временни и постоянни зъби, забавя прогресирането на кариозния процес и предотвратява появата на вторичeн кариес.

Възпалението на венците и невъзпалителното оголване на шийките и корените на зъбите поради загуба на крепящите ги структури (периодонтит и периодонтоза) засягат децата с диабет на по-ранна възраст в сравнение с останалите. Диабетът e самостоятелен рисков фактор за болести на венците, особено във възрастта от 12 до 18 години.

Важно е също така сладките хора да не пушат, защото цигареният дим влошава здравето на венците. Освен това те трябва да почистват междузъбните пространства с конци за зъби и през деня да дъвчат дъвки без захар след нахранване за нормализиране на алкално-киселинното равновесие в устната кухина. Тези мерки са важни за отстраняване на зъбните плаки (лепкави отлагания с бактерии по зъбите). Тези бактерии произвеждат токсини, които увреждат венците и разрушават околозъбните структури. Изплакването на устата с чиста вода не премахва плаките.

Техниката за правилно почистване с конец за зъби (дентал флос) трябва да бъде показана от стоматолог, за да се избегне опасността от травмиране на венците. Децата на възраст 3 години могат да бъдат научени да мият зъбите си сами, а тези на 6-7 години да ги почистват с конец.

При хората с лоша хигиена на устната кухина са повишени нивата на С-реактивния протеин и фибриногена (два серумни маркера за системно възпаление), които са предиктори за сърдечносъдови инциденти.

При пациенти с периодонтална инфекция са установени и по-често нарушения в липидния профил. Това може да бъде едно от обясненията за повишеното отлагане на атеросклеротични плаки в артериите и риска за остри сърдечносъдови инциденти.

Тъй като болестите на зъбите и околозъбните структури могат да бъдат профилактирани и прогресирането на периодонтозата може да бъде забавено, ако състоянието се открие рано, то редовните прегледи при стоматолог трябва да бъдат част от грижите за всички хора с диабет, включително деца и юноши.