IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йо-йо ефектът може да бъде предпоставка за диабет

12 февруари 2013 09 00

Връщането на старите килограми е не само неприятно, но и опасно за здравето

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Стопяването на излишните килограми е мечта за много жени и истинска победа за тези, които успяват да го постигнат. За съжаление много от хората, подлагащи се на диети, след време се сблъскват с така наречения йо-йо ефект. Този синдром на възвръщане на старото тегло обаче, може да бъде много опасен, особено за жени в менопауза, твърди ново проучване.

Йо-йо ефектът повлиява върху метаболизма на жените, което води до натрупване на повече мазнини по тялото и увеличаване риска от сърдечно-съдови проблеми. Изследователи установили, че възрастните жени, които спазвали диета, но след това отново възвърнали теглото си, имат повишени нива на холестерол и инсулинова резистентност.

В проучване, финансирано от Американския национален институт за затлъстяване, участвали 80 жени в менопауза, всичките с наднормено тегло. Наблюдението над участничките продължило 17 месеца. Жените загубили средно по около 12 килограма в продължение на пет месеца. Те спазвали специален нискокалоричен хранителен режим.

След една година около 70% от жените възвърнали част от теглото си. И докато повечето от тях все още тежали по-малко, отколкото в началото, то при много от участничките било регистрирано натрупване на повече мазнини и загуба на повече телесна маса. Йо-йо ефектът повлиял и върху нивата на холестерола, което се смята за сериозна предпоставка към развиване на диабет.

Обикновено жените отслабват чрез намаляване на калориите, без да добавят мускулна маса. По този начин те наистина постигат по-бърза загуба на тегло. След това обаче, при възвръщане на предишните килограми, жените се „радват“ главно на натрупване на мазнини.

Най-важно при отслабването е човек да изработи ефективен поддържащ план, който да му гарантира балансирано тегло по принцип. Не забравяйте, че ако искате да задържите постигнатото тегло, трябва да превърнете тренировките във фитнеса в част от своето ежедневието си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари