Last news in Fakti

6 Април, 2013 14:30 3 424 1

Ходене спасява от диабет

  • ходене-
  • бягане-
  • диабет

Спортното ходене и бягането намаляват риска от хипертония и диабет, сочи изследване на американски учени.

Експертите от Националната лаборатория "Лоурънс" в Бъркли са изучили данните за здравето на над 33 000 бегачи и 15 000 хора, занимаващи се със спортно ходене, съобщава списание Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Учените са открили, че ходенето със средна интензивност или енергичното бягане, водят до съкращаване на риска от хипертония, диабет и исхемична болест на сърцето, както и намаляват високите стойности на холестерина.

При бягане рискът от хипертония намалява с 4,2%, а при ходене – със 7,2%. В кръвта на бегачите високият холестерин се среща с 4,2% по-малко, а при любители на ходенето – със 7% по-малко в сравнение с останалите хора.

Бягането съкращава риска от диабет с 12,1%, а ходенето с 12,3%. Рискът от развитие на исхемичната болест се съкращава съответно с 4,5% и 9,3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пича

    0 0 Отговор
    Дрън дрън.Всички беди на хората идват от учените.Те създадоха такива вредни за хората добавки за храните и нови болести които се пускат от самолети за да ни заразяват и да ходим да си купуваме лекарства за да върви бизнеса на фармацевтичната промишленост и какво ли още не. Нашите родители навремето са живели напълно нездравословно и са доживявали до 90-95години а я погледнете сегашното поколение как капем като круши по на 50год!