Какво е ДИАБЕТ

Диабетът е заболяване характеризиращо се с високи нива на кръвната захар (глюкоза), които са резултат от нарушения в инсулиновата секреция или действия или и двете. Първоначално диабета е определен като болест свързана със "сладка урина" и прекомерна мускулна загуба. Повишеното ниво на кръвната захар (хипергликемия) води до разпиляване на глюкозата в урината, откъдето произлиза понятието сладка урина.

Обикновено нивата на кръвната захар са контролирани от инсулина, хормон произвеждан от панкреаса. Инсулинът понижава нивото на кръвната захар. Когато нивото на кръвната захар се покачи (например след ядене), инсулинът се освобождава от панкреаса за да нормализира нивото на глюкозата. При пациенти с диабет, липсата или недостатъчното производство на инсулин причинява хипергликимия. Диабета е хронично заболяване, което означава че въпреки че може да се контролира, то продължава цял живот.

Има 2 вида диабет:

Диабет тип 1


Диабет тип 1 се причинява от автоимунно нарушение на имунната система на тялото. При здраво тялото, специализирани клетки (наречени бета-клетки) в панкреаса произвеждат инсулин. Инсулинът е хормон който позволява на тялото да използва енергията от храната. При диабет тип 1 имунната система бърка бета клетките с нашественици и ги атакува. Когато достатъчен брой бета-клетките са разрушени, симптомите на диабета се появяват. При този тип диабет панкреаса автоимунно подложен на атаки от тялото, не може да произвежда инсулин. Нарушени антитела са открити в по-голямата част от пациентите с диабет тип 1. Антителата са протеини в кръвта, които са част от имунната система на организма. Пациентите с диабет тип 1 трябва да разчитат на лекарството инсулин за оцеляване.

При автоимунните заболявания като диабет тип 1, имунната система погрешно произвежда антитела и възпалителни клетки, които причиняват вреди на тъканите в тялото. При хората с диабет тип 1 бета клетките на панкреаса които са отговорни за производството на инсулин са атакувани от неправилно адресирани антитела от имунната система. Смята се, че тенденцията да се развият нарушени антитела при диабет тип 1 е отчасти генетично наследствена, но подробностите не са напълно изяснени.

Диабет тип 2


При диабет тип 2 бета клетките все още произвеждат инсулин. Въпреки това клетките не реагират правилно на инсулина или естествено произведения от тялото инсулин не е достатъчен, за да отговори на нуждите на тялото. Така инсулина обикновено все още присъства при хората с диабет тип 2, но той не работи както трябва. Някои хора с диабет тип 2 може да контролират това като отслабнат, променят тяхната диета, както и повишат тяхната физическа активност. Други вземет едно или повече лекарства, включително инсулин.

 

Диабет тип 2 е също отнесен към не-инсулинозависим захарен диабет (NIDDM), или диабет при възрастни (AODM).





{START_COUNTER}