Какво трябва да знаем за устната хигиена и диабета?

Какви са особеностите
23 окт 2013 15:58,
0
Какво трябва да знаем за устната хигиена и диабета?
Източник: Reuters

Хората, които страдат от диабет, са изложени на повишен риск от проблеми в устната кухина. Заболяването пречи на организма да унищожава бактериите в устата. Нещо повече – високите нива на кръвна захар подпомага развитието на бактериите, допринасяйки и за заболявания на венците. Има някои признаци, по които можем да познаем дали страдаме от проблеми с венците и те са:

  • Зачервяване, болка, кървене, подуване и отдръпване на венеца от зъба;
  • Зъби, които се клатят;
  • Постоянен лош дъх.

Плаката започва да се формира по зъбите след хранене, освобождавайки киселини, които атакуват зъбния емайл. Нелекуваната плака се превръща в зъбен камък, който се натрупва под венците и не може да се премахне с четкане на зъбите.

Колкото повече плаката стои върху зъбите, толкова повече вреди нанася. Бактерията, която се намира в нея, причинява възпаление и води до заболявания на венците. Високите нива на кръвна захар често влошават състоянието на венците. 

За да се поддържа добра устна хигиена, зъбите трябва да се мият два пъти дневно. Това ще пази устата чиста от бактерии и ще предотврати появата на лош дъх. Важно е да се четкат не само зъбите, но и венците и езикът. 

Към мерките за поддържане на добра устна хигиена влиза и почистването им с конец за зъби, тъй като той достига до места, до които не може да се стигне с четката

Всички тютюневи продукти носят вреди за устната кухина. Ако страдате от диабет и в същото време пушите, тогава рискът от заболяване на венците се повишава. Тези изделия могат да увредят тъканите на венците и да доведат до тяхното отдръпване. Освен това могат да допринесат за загуба на тъканта на венците и костите, вследствие на което да се стигне до разклащане или загуба на зъб.

Редовните прегледи при зъболекар са много важни, особено за хората, които страдат от диабет. По този начин могат да се предотвратят много заболявания в устната кухина. 

 

Повече информация за устна хигиена и дентално здраве може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари