Новини и статии

Нова инжекция спира развитието на диабета в ранен стадий

Публикувано в: Здравни новини 11 May 2010

insulin_250x251

Ново лекарство може да спре диабет още в начален стадий само за шест дни, твърдят британски учени. Препаратът, наречен otelixizumab, изглежда блокира бързия спад в производството на инсулин. Той действа като изключва саморазрушителните механизми на имунната система, което причинява диабет тип 1. Това спира увреждането на панкреаса, което позволява произвеждането на инсулин. В процес на клинични изпитания, медикаментът изглежда работи най-добре, когато се прилага възможно най-скоро след поставянето на диагнозата. Той се прилага като инжекция в шест поредни дни.

Новото лекарство съдържа специфични антитела - протеин, който е разработен така, че да се „настанява" в определени клетки. В този случай - в Т ефекторните клетки. Когато активното вещество попадне в правилното място, то спира унищожаването на произвеждащите инсулин клетки в панкреаса.

Резултатите от изследването, публикувано в Diabetologia, показват, че otelixizumab може да премахне или драстично да намали необходимостта от инжектиране на инсулин при новооткрити случаи на диабет. Пациентите, подложени на шестдневното лечение, са били в състояние да произвеждат сами инсулин или са се нуждаели от съвсем малки дози.

Все още обаче е твърде рано да се твърди, че новият препарат може да излекува напълно диабета. Учените смятат, че ефектът може да отшумява за няколко години, но са необходими по-мащабни проучвания, които да докажат ефективността и безопасността на лекарството.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

tova vqrno li e ili poredna laja ako e istina neka da ni sop6tat lekarite .....

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20776 seconds