вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПопулярно хапче за диабет забавя рака на простатата

Популярно хапче за диабет забавя рака на простатата

Популярно лекарство да диабет подобрява преживеяемостта при мъже с рак на простатата. Това показа проучване на университета в Торонто при 6000 пациенти със захарна болест. След поставяне на онкологичната диагноза мъжете, които приемали метформин, по-рядко умират от рак в сравнение с мъжете, които са приемали други лекарства против диабет, съобщава сп. Journal of Clinical Oncology.

Според онколога и уролог д-р Давид Маргел от Израел, който ръководи проучването, значение има дозата – колкото по-дълъг е бил приемът на метформин, толкова по-малко вероятна е смъртта от рак на простатата и по други причини. Учените подчертават, че предстои да се разбере дали метформинът може да предпази от напредването на рака на простатата при мъже, които не страдат от захарна болест. Диабетът тип 2 става масово явление и най-често предписваното лекарство срещу него е метформинът (известен под названията Glucophage и Glumetza).

Преди са правени други изследвания, които търсели отговор на въпроса дали метформин може да намали риска човек да се разболее от рак на простатата, но повечето резултати били негативни. По думите на експертите медикаментът подобрява шансовете за оцеляване само след като има поставена диагноза рак. В новото проучване са изследвани над 3 800 мъже диабетици над 67 г. В началото една трета от тях приемали метформин, а останалите – други лекарства против диабет. Така се установило, че през следващите 4 г. мъжете, които приемали метформин, намалявали с 24% риска от смърт на всеки 6 месеца след поставяне на диагнозата. Намаляването на риска от смърт по други причини отначало било същото, но с времето ефектът отшумявал. Не е отбелязано намаление на риска от смърт при пациенти, които приемат други лекарства против диабет.

Диабетичните лекарства повишават производството на инсулин, но метформинът засилва чувствителността на организма към инсулина, който вече е бил произведен. Инсулинът е необходим за придвижването на глюкозата към клетките за енергия. Някои изследвания подсказват, че високият инсулин може да влияе върху развитието на рака. Лекарството има някои странични ефекти, но те са леки – слаба диария и стомашни проблеми, които обикновено  минават за 1-2 седмици.

Предстои ново проучване, където учените ще изпробват метформина върху пациенти с рак на простатата, но без диабет. За това няма проблем, тъй като метформинът е много безопасен за приемане от пациентите, които не страдат от диабет. Учените смятат още да изследват ефекта на метформина по време на поставяне на диагнозата рак на простатата, когато болестта е в ранен стадий.

Свързани теми: Генни дефекти разкриха връзка между диабета и рака на кръвта

Кръвната група показва риска от болести

Някои от най-популярните статини водят към диабет

Пет чаши чай забавят развитието на рака на простатата

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -