Здраве и красота

Симптоми на диабет тип 2

Затлъстяването и наднорменото тегло са основни застрашаващи фактори

04.03.2014г. / 17 19ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Ако не се храните здравословно, ако не се движите достатъчно и особено ако порциите ви са твърде големи, вие попадате в една голяма рискова група на хора, застрашени от развитие на диабет тип2. Броят на страдащите от диабет тип 1 и 2 стремително нараства. При диабет тип 2 клетките на организма не реагират правилно на собствения инсулин, секретиран от панкреаса. Това състояние е силно свързано със затлъстяването, което допълнително намалява чувствителността на клетките към инсулина и пречи на правилното разграждане на глюкозата в кръвта.

Трябва да сте особено внимателни, ако имате фамилна обремененост или някои от следните симптоми или състояния:

Имате наднормено тегло

Дори да става дума за 10-15 килограма, това пак е заплашителен знак, че нещо вероятно не е наред. Диабет тип 2 се характеризира с необяснимо покачване на килограмите. Добрата новина е, че дори да редуцирате теглото си само с 5 до 7 процента, това е достатъчно, за да даде добър ефект върху нивата на кръвната захар и инсулина.

Ходите много често до тоалетна

Много хора бъркат честото ходене в тези случаи с инфекции по пикочните пътища. Но при наличието на диабет тип 2, а дори и при тип 1 се появява нуждата от често уриниране, и заради това и жаждата се увеличава многократно. Това е така, защото глюкозата се натрупва в кръвта и се изхвърля чрез урината.

Зрението ви е размазано

Високите нива на кръвната захар увреждат сериозно лещата на окото, което му пречи да фокусира добре образите. И при двата типа диабет се наблюдават разстройства в зрението.

Рязко отслабване

Внезапната загуба на тегло е много характерна за диабет тип 1, но се среща понякога и при тип 2. Дължи се на факта, че тялото има недостиг на инсулин, а глюкозата от клетките не се метаболизира правилно и от нея не може да се произвежда правилно енергия. Затова тялото прибягва до режим на редукция на мастните клетки, което ви кара да губите тегло.

Имате тъмен пръстен около врата си

Когато тялото започне да отделя твърде високи нива на инсулин (което е характерно за диабет тип 2), рецепторните клетки на кожата ви започват да реагират, което предизвиква тази допълнителна пигментация.

Страдате от все по-чести гъбични инфекции

Това е характерно и за двата типа диабет. Натрупването на прекомерни количества глюкоза в кръвта създава среда за размножаване на дрожди, предизвикващи гъбичните инфекции. Те предизвикват неприятен сърбеж или течение.

Възраст над 45 години

С напредване на възрастта рискът от диабет расте пропорционално. Това е така, заради промяната в хормоналния баланс, естественото забавяне на метаболизма, което има връзка със затлъстяването и метаболитния синдром и инсулиновата резистентност.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време