Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Диабет-симптоми, диагностика и хранене. Лечение на тип 1 и тип 2 с билки.

Photo Source

Симптоми 

Te включват прекомерно уриниране, жажда, умора и гадене.

Рисковите  фактори за развитието на диабет са:

  • наднормено тегло
  • наследствена обремененост
  • високо кръвно и висок холестерол
  • недостатъчна двигателна активност
  • бременност
  • възраст над 40 години

Какво представлява диабета?

По време на храносмилателния процес храната се превръща в захар, наречена глюкоза.

Глюкозата (кръвната захар) се явява главен източник на гориво за организма. След превръщането на храната в глюкоза, тя се влива в кръвоносната система, където започва нейната циркулация в тялото. 
След това преминава в клетките за да се използва като енергия. 

За да премине глюкозата от кръвоносната система в клетките, ние се нуждаем от инсулин. Той преставлява хормон, който се образува в задстомашната жлеза (панкреас). Там се произвежда точното количество инсулин, за да може да се осъществи придвижванто на глюкозата към клетките. 

В зависимост от нуждите на тялото от инсулин за деня, нивото на производството му варира в различни нива. Проблемът, който срещат хората с диабет е, че при тях има затруднено производството на инсулин, или използването му от тялото. 
С  две думи, това е разстройство, при което болният има проблем с правилното усвояване на храната от тялото, така организма губи голямо количество енергия за правилното си функциониране.

Състояние, което се характеризира с високи нива на глюкоза в кръвта е познато като –хипергликемия. Ако не бъде лекувано навреме, може да предизвика дълготрайни усложнения като:
  • сърдечни проблеми
  • бъбречни усложнения
  • удар
  • увреждане на зрението
Признаци и симптоми при диабет

Симптомите при диабет тип 1 могат да се появят внезапно и да бъдат доста тежки,  докато при диабет от тип 2 те могат да протекат постепенно и почти незабелязано.

Най-общите симптоми при захарен диабет включват: 
  • загуба на тегло и прекомерна жажда
  • често уриниране, изтощение/умора
  • гадене и раздразнителност
  • замъглено виждане и провлачена походка
  • дълго незарастващи рани по кожата

Поставяне на точната диагноза 

Ако имате  някои от изброените симптоми е хубаво незабавно да потърсите лекарска помощ. Ранната диагностика и лечение ще ви помогнат за предотвратяване на по-сериозни  усложнения.
Най-точният метод за установяване на диабет са кръвните тестове.

Според най-новите проучвания с кръвен тест може да се се открие диабет
от тип 2 около 10 години преди той да се появи.
Повече за видовете тестове и домашен самоконтрол тук.

Видове диабет и причини, които го предизвикват

Познати  са три основни вида диабет:

Първи тип (младежки или инсулинозависим)
Втори тип  (възрастов, неинсулинозависим )
Гестационен диабет (установява се за първи път през бременността)

Лечение на диабет - тип 1

При него панкреаса произвежда много малко или почти никакъв инсулин. Познат като инсулинозависим захарен диабет. Той се появява на 7-12 години, но може да се срещне и на всяка възраст. Около десет процента от всички хора с диабет , страдат от тип 1

Смята се, че този вид се появява в резултата на автоимунна реакция на организма. По време на тази реакция, имунната система атакува собствените си здрави клетки и тъкани (на тялото). При този тип тялото атакува и разрушава клетките, отговарящи за производството на инсулин в панкреаса, правейки ги неспообни за произвеждането му.  

Все още не са известни причините, които  са отговорни за тази автоимунна реакция, но се предполага, че това са определени вируси или генетични фактори. Според някои източници,  някои диети и стреса също играят роля при появата му.

Лечение на диабет - тип 2

При този тип панкреаса все още произвежда инсулин, но в недостатъчни количества за нуждите на тялото. Така, клетките в тялото нямат възможност да използват инсулина, по-специално клетките в черния дроб и мускулите. Този вид  диабет е познат още като неинсулинозависим захарен диабет

Той може да засегне хора на всякаква възраст. Тогава някои от тях се нуждаят от инсулинови инджекции. Деветдесет процента от всички болни страдащи от диабет са засегнати именно от тип2. 

При него има силно обусловена наследствена( фамилна) обремененост. Диабет тип 2 е свързан с наднорменото тегло-колкото е по-голямо то, толкова е по-голям риска от развитието му. Той обикновено се среща след 40 годишна възраст.

Гестационен диабет  

Тази нетипична форма на диабет се среща най-често по време на бременност. Между 2-4% от бременните жени могат да развият този тип диабет, но обикновено то изчезва след бременността. Повече за този тип диабет–тук.

При хора с диабет тип 1 и при някои с диабет тип2 се изисква приемането на инсулинови инжекции. В зависимост от това каква е продължителността и ефективността на действие на инсулина, съществуват различни видове инжекции. Някои са с краткосрочно  ефективно действие, бързо абсорбирщи се от тялото, а други имат по-дългосрочно действие. Понякога се изисква използването и на двата вида.

За съжаление все още не е открит лек за диабет, но той може да бъде контролиран цял живот. Целта на лечението е да се поддържат здравословни нива на кръвната захар между (4.0 mmol/L and 8.0 mmol/L) и да се предотвратят усложнения. Подробна информация как се измерва кръвната захар-тук.

Внимание!  
За да контролирате ефективно кръвната захар е необходимо да бъдете под лекарски контрол.

Необходима диета за поддържащо лечение при диабет

Общо взето трябва да избягвате храни, които съдържат рафинирани захари-
шоколад, сладко, безалкохолни, бисквити, торти и плодови сокове.
Храни, които са за предпочитане- плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб и зърнени храни. В основата на диетата трябва да влизат храни с малко количество мазнини и богати на фибри. Избягвайте алкохола-той съдържа много захари.
За да поддържате балансирани нива на кръвната захар, спазвайте основни хранителни навици и търсете съвета на диетолози. 

Примерна диета за диабетици -тук.


Други причини предизвикващи диабет
  • Някои лекарствени препарати, например (диуретици) увеличават шанса за развитие на инсулинова недостатъчност
  • Определени заболявния- болести на панкреаса (хроничен панкреатит) или заболявания на ендокринните жлези
  • Травма или операция (хирургично премахване на панкреаса)
  • Диабет могат да „отключат”и някои генетични предразположения (синдром на Даун или мускулни дистрофии)
Упражнения

Нивата на кръвната захар много добре се регулират с редовни упражнения. Така се поддържа балансирано тегло, нормално кръвното налягане  и холестерол в нормата. Това от своя страна намалява риска от инфаркт  и инсулт. Трябва да се има предвид и факта, че прекалените физически упражнения могат да доведат до много ниски нива на кръвната захар. Не прекалявайте!

Други фактори оказващи влияние

Когато тялото се намира в състояние на стрес, много трудно се контролира нивото на кръвната захар. Затова е добре да избягвате стреса,  доколкото е възможно, a също и тютюнопушенето. Ако се разболеете от някаква болест и нивото на кръвната захар падне, задължително се консултирайте с доктор, особено ако това е придружено с повръщане. 

Лечение на диабет с билки

Важно!!!

Подробна информация за това кои билки понижават кръвната захар – тук

Костилки от маслини облекчават диабета

Счуквате на ситно 100 маслинови костилки. Заливате ги с 2 литра вода и ги варите докато от водата остане един литър. От тази смес пиете три пъти дневно по една  супена лъжица след ядене.

Черна боровинка
Прекрасна билка, която намалява риска от диабетна ретинопатия.
Вземайте от билката (листа)по 80 милиграма дневно. Плодът е пълен с антиоксиданти, а листата му намаляват нивото на кръвната захар.

Жълт кантарион, Карамфил, Глухарче и Коприва

Китка сух жълт кантарион се накисва в един литър ракия, добавяте още 12 зърна от карамфил, два стръка глухарче(листа и корен) и два стръка коприва. Оставете тази смес да престои десет дни, след което можете да вземате на 11 ден по една супена лъжица на гладно. 

Чай Ройбос
Той притежава мощно антиоксидантно действие и помага предотвратяването на  ретинопатия и катаракта(перде на очите).

Зелен чай
Богат на полезни вещества-катехини. Те  предпазват червените кръвни клетки от увреждане. Кофеина и голямото съдържание на антиоксиданти го правят ценна билка за борба с диабета.

Хром
Спомага за усвояване на глюкозата от организма и един от жизненоважните микроелементи за организма.  Консултирайте се с лекар за точната доза, която е подходяща за вас.

Женшен
Спомага не само за добро настроение и намаляване на теглото, но и стабилизира кръвната захар. Три грама на ден се взема 2 часа преди всяко хранене, но все пак се консултирайте с доктор за вашия конкретен случай. 

Канела
Тя помага при намаляване на кръвната захар при хора с диабет тип 1 и тип 2. Всекидневният прием на чаша нискомаслено мляко с канела, строга диета и много движение, вкарва захарта в нормата в рамките на около месец. Можете да намерите и чай от канела в аптеките.

Важно!!!

Подробна информация, придружена с много рецепти за това кои билки понижават кръвната захар и как да ги използвате – тук.

Нови методи за лечение на диабет

Ново!!!!!!
Суперхапче ще спира диабета - виж повече - тук.

За съжаление все още не е открит лек, който окончателно да излекува болните от диабет. Ето някои от алтернативните пътища по които медиците търсят решение на проблема за снабдяване на организма с инсулин:
  • алтернативни начини за доставка на инсулин на тялото- нов вид назални спрейове и таблетки
  • устройства, които измерват нивата на кръвната захар чрез кожата (без спринцовки)
  • трансплантация на свински клетки, произвеждащи инсулин може да лекува диабет в близко бъдеще
  • биоинженерите ще предложат клетки, които да произвеждат инсулин по изкуствен начин
Полезни връзки:

Българска Асоциация Диабет - информация за съвременно лечение и самоконтрол на диабета и системна  профилактика на диабетните усложнения.

Diabet.start.bg портал за диабет, с много полезни връзки и информация за специалисти

Американска Асоциация на Диабетиците (en)тук ще намерите всички новости , свързани с лечението на тази болест и последните проучвания в тази област.