bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Диабет – симптоми, лечение, хранене, билки

Диабет – симптоми, лечение, хранене, билки

Известен още като захарен диабет или мелитиев диабет, това е състояние, при което организмът произвежда малко или изобщо не произвежда инсулин; хормонът е необходим за преобразуването на въглехидратите в енергия. Вследствие на това се натрупва кръвна захар. Симптомите се изразяват в постоянна нужда от уриниране, жажда, възобновяващи се инфекции, умора и загуби на телесно тегло. Съществуват два вида диабет: инсулинозависим диабет (IDD), който обикновено се проявява в детска възраст и изисква редовно вземане на инсулин, и инсулинонезависим диабет (NDD), който се проявява в зряла възраст.

Диабет причини

Един от най-важните фактори, които влияят върху развитието на диабета, е факторът на наследствеността. Хората със затлъстяване са изложени на риск, тъй като хората с наднормено тегло са два пъти по-податливи от други. Болестите на панкреаса, ендокринните нарушения, генетичните патологии могат да причинят диабет.

Диабет симптоми

  • Сминдух семена при диабет, Bioherba, 610 мг, 100 капсули

    Сминдух семена при диабет, Bioherba, 610 мг, 100 капсули

    Цена: 16,49 лв.

  • Full Spectrum Чесън - при висок холестерол и кръвно, Bioherba, 350 мг, 60 капсули
  • В началото на заболяването пациентът има такива симптоми като - постоянна суха уста, жажда, която човек не може да облекчи, сухота и сърбеж на кожата, увеличавайки броя на дневните диурези. Също така се характеризира с рязко увеличаване на телесното тегло, с една и съща диета и начин на живот, мускулна слабост, повишено изпотяване, неразположение, лошо зарастване на рани и дори незначителни съкращения. В случай на развитие на усложнения от диабет, пациентът може да изпита: тежки главоболия, значителна загуба на зрението, болка в сърцето, поява на рани, които не се лекуват и не се стопяват дълго време, подуване на лицето и краката, неврологични нарушения. Пациентът има постоянен мирис на ацетон от устата, изтръпване на крайниците и нарушение на двигателните функции.

  • Чай при Диабет - с Канела и Куркума, насипен

    Чай при Диабет - с Канела и Куркума, насипен

    Цена: 7,99 лв.

  • Тинктура Глюконормал - при диабет, Bioherba, 100 мл

    Тинктура Глюконормал - при диабет, Bioherba, 100 мл

    Цена: 8,98 лв.

  • Лечение на диабет

    Лечението трябва да се провежда от лекуващия лекар. Паралелно могат да се употребява  билков чай за диабет , хомеопатични лекарства и други натурални методи.

    Билки при диабет

    • Лукът и чесънът намаляват значително съдържанието на кръвната захар. Яжте колкото се може повече суров и сготвен чесън или вземайте 3-6 чеснови капсули на ден.

    Семената от тилчец (замбун,сминдух) имат антидиабетични своиства и могат спокойно да се включат в менюто.

    Хранене при диабет

    Препоръчва се специализирано хранително лечение от пълноправен диетолог или природолечител което може да се окаже много ефективно. В по-леките случаи на инсулинонезависим диабет помагат следните хранителни препоръки:

    • 50-60 % от храните в менюто трябва да са с високо съдържание на целулоза, пълнозърнести комплексни въглехидрати (бял хляб, ориз, пюре, овесени ядки, трици и други непреработени зърнени храни).

    • Заменете червените меса с риба и пилешко. Яжте продукти от соя колкото се може по-често.

    • Яжте много бобови растения, грах и кореноплодни зеленчуци.

    • Заменете пълномаслените млечни продукти с обезмаслени.

    • Откажете се от всички храни, съдържащи захар.

    • Избягвайте всякакви сладки плодове и сокове.

    • Яжте много зеленчуци (сурови, когато е възможно), особено краставици, чесън, соя и тофу, авокадо, земни ябълки и брюкселско зеле.

    • Откажете се от алкохола и кофеина (кафе, чай, кола, шоколад).

    • Вземайте по 2 супени лъжици бирена мая дневно. Тя съдържа хром, който регулира обмяната на кръвната захар.

    • Изследванията показват, че зехтинът също е много полезен. Включвайте го в менюто си колкото се може повече.

    Медитация при диабет

    Седнете в обикновена поза. Поемете дълбоко въздух и издишайте напълно. Задръжте дъха си, докато издишате и повдигнете корема си навътре, след което го освободете назад. Въртете се, като стомахът ви задържа дъха за 15-60 секунди. Когато стане необходимо да се вдишва - вдишвайте. И отново, повторете целия цикъл: издишайте, забавете, люлеете корема.
    Продължете тази практика в продължение на 1-3 минути дневно.

    Китайска медицина при диабет

    Диабетът е бил описан в древните китайски медицински книги. Обикновено са били предписвани корен от блатна лилия, тревен лигуструм, лотосови семена и сладки тропически картофи. Болните от инсулинозависим диабет да потърсят специализирано лечение.

    Упражнения при диабет

    • Редовните упражнения си много важни при лекуването на диабета. Те ограничават необходимостта от инсулинови инжекции, предотвратяват натрупването на холестерин и регулират теглото. Аеробните упражнения (плуване, бързо ходене, джогинг и колоездене) са много полезни 3 пъти седмично по 30 минути.

    Традиционна медицина при диабет

    Редовното инжектиране на инсулин е жизненоважно за диабетиците, зависещи от него. Вашият лекар ще ви препоръча и определена диета.

    Продукти свързани със статията

    1. Масло от Чесън - за имунитет и сърце, Bioherba, 100 софтгел капсули
    2. Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

      Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

      Цена: 1,58 лв.

    3. Чай при Диабет - с Канела и Куркума, насипен

      Чай при Диабет - с Канела и Куркума, насипен

      Цена: 7,99 лв.

    4. Тинктура Глюконормал - при диабет, Bioherba, 100 мл

      Тинктура Глюконормал - при диабет, Bioherba, 100 мл

      Цена: 8,98 лв.