Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Нископлатената работа ни докарва диабет

Нископлатената работа ни докарва диабет

МаринаМарина
Джедай
4687
Стрес

Повече от 55 работни часа седмично, и то на нископлатена работа са рисков фактор от развитието на диабет тип 2, сочат резултати от ново проучване. Рискът при хора, работещи по-малко часове и отново с ниско заплащане, не е толкова висок.

Учени от Лондон свързват дългото работно време с повече стрес, нездравословно хранене, депресивни състояния, нарушения на съня и други, които са рискови и за развитието на диабет.

И понеже до момента няма категорични данни за това как многото работа се отразява върху здравето на човека, екипът събира данните на множество изследвания - публикувани и непубликувани.

Анализът обхванал 222 120 мъже и жени от САЩ, Австралия, Япония и Европа за период от близо 8 години.

Първоначално, сравнявайки данните при хората, които работят по 55 часа седмично, с тези, трудещи се по 35–40 часа, специалистите се са открили съществени разлики по отношение на риска от развитие на диабет.

Диабет

Но сравнявайки възнагражденията, които работниците получавали, се оказало, че хората с нисък социално–икономически статус, извършващи ръчен труд например, често работят по 55 часа и повече, което повишава риска от диабет тип 2 с до 30 %.

Според специалистите достоверността на изследването е налице, като трябва да се знае, че от резултатите са били изключени хората, работещи на смени. Взети са предвид и рисковите фактори, довеждащи до диабет – генетична предразположеност, начин на хранене, наднормено тегло, намалена двигателна активност, стрес и други.

Предполага се, че причините нископлатената работа да е рисков фактор за развитието на диабет са повечето стрес, по-малкото възможност за спортуване заради дългото работно време, както и ниското заплащане и хилядите ограничения, произтичащи от това.

Едно скорошно проучване показа още как повече от 60 работни часа седмично се отразяват зле на здравето на хората, повишавайки риска от коронарна болест на сърцето.

Съветите на изследователите са да се ограничи тютюнопушенето, похапването на нездравословни храни за сметка на поддържането на нормални нива на кръвната захар и повече физически упражнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest