в-к Лечител
в-к Лечител
 

Как да разпознаем детския диабет?

Брой: 3, 22 януари 2015 - Галектин-3
Тъй като една трета от случаите на захарна болест възникват при хората над 65 години, той понякога е отнасян към възрастовите заболявания. В същото време около 208 000 деца и подрастващи в САЩ страдат от диабет и това число от година на година се увеличава. Не е по-добра ситуацията и в другите развити страни.
Най-често при децата и подрастващите се появява диабет тип 1, т.е. инсулинозависим диабет. Отчет на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ от 2009 г. показва, че от диабет тип 1 боледуват средно 193 на 100 000 деца, а от тип 2 – 24 на 100 000 деца.
През 2014 г. списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA) съобщи, че за последните 10 години разпространението на захарния диабет от двата типа сред американските деца и подрастващи съществено се е увеличило, което може да бъде свързано не само с начина на живот и храненето. Изследване открило, че в Америка заболеваемостта от захарен диабет тип 1 при децата под 9 години от 2001 до 2009 г. е нараснала с 21%, а диабет тип 2 в децата и подрастващите от 10 до 19 години за същия период се е увеличил с 30,5%.
„Увеличението на заболеваемостта буди сериозна тревога. Защото хиляди млади хора скоро ще навлязат в своите възрастни години с многогодишно тежко хронично заболяване, което се лекува трудно и е свързано с опасност от сериозни усложнения вече в репродуктивна възраст, а това е риск от диабет в бъдещите поколения”, отбелязали учените.
Захарният диабет тип 1 в малчуганите възниква в случай, когато задстомашната жлеза не е способна да изработва адекватно количество от хормона инсулин. Децата с такова състояние се нуждаят от доживотно въвеждане на инсулин и ежедневен мониторинг на нивото на глюкоза; задължителни са промените храненето.
Захарният диабет тип 2 е разпространен сред възрастните, но е най-рядко срещан сред децата. Той възниква при недостатъчна изработка на инсулин или нарушения на чувствителността на клетките към този хормон – инсулинова резистентност. В резултат се повишава нивото на глюкоза в кръвта. Състоянието може да се контролира с изменения в диетата, физически упражнения и нормализиране на теглото. Някои болни се нуждаят от специални понижаващи захарта препарати или инжекции с инсулин.
Най-честите симптоми
на захарен диабет тип 1 и 2 при децата и подрастващите са жажда и сухота в устата, обилно уриниране, бърза умора, загуба на тегло. В някои деца диабетът предизвиква усилване на чувството за глад и нарушение на зрението, а в девойките с диабет тип 1 могат да възникнат чести гъбични инфекции. Американските експерти смятат, че симптомите на захарен диабет тип 1 в децата се развиват обикновено бързо, в течение на няколко седмици. Симптомите на диабет тип 2 се развиват постепенно, слабо забележимо.
Независимо от епидемията от детски диабет в Америка, експертите отбелязват с безпокойство много ниската осведоменост на родителите за симптомите на това заболяване.
Във Великобритания само 14% от родителите могат да забележат основните симптоми на болестта при детето. Съгласно резултатите от допитване, проведено през 2012 г. от фонда Diabetes UK, само 9% от родителите са способни да квалифицират 4-те основни симптома на диабет в детето. По-ново изследване показва, че такива родители са станали вече 14%, което също може да се нарече твърде нисък показател. По думите на Барбара Янг, председател на Diabetes UK, това е твърде далеч от добрия резултат: „В много случаи диабет тип 1 не се диагностира в детето, докато то не се разболее сериозно, а в някои случаи финалът е фатален.”
Янг не греши. Децата, на които навреме не е била поставена диагноза захарен диабет тип 1, а в редки случаи и при диабет тип 2, могат да изпаднат в кетоацидозна кома и да умрат.
Диабетната кома е основна причина за смърт
при децата с диабет тип 1. Ако организмът изпитва сериозен дефицит на инсулин, той не е способен да изработва глюкоза за получаване на енергия. Като резултат, тялото започва да разгражда собствените тъкани за получаване на калории, а това води до натрупване на токсични продукти от разпада – кетонови тела. При натрупване на критично количество от тези вещества може да се развие кетоацидозна кома.
Ако диабетът е открит навреме и е правилно лекуван, това състояние лесно може да бъде предотвратено. За нещастие, поради неосведоменост, това се случва невинаги. Лекарите не се справят с ранната диагностика на диабета при децата.
Както показват изследвания, не само родителите могат да бъдат слепи, когато става дума за диабета в малчуганите. През 2014 г. британски учени предупредили, че
много лекари също не обръщат внимание на признаците
на захарен диабет в децата, което поставя живота и здравето им под заплаха.
...

Цялата статия може да прочетете във в. "Лечител"

Стоян НИКОЛОВ

Бел. ред. В магазините „Лечител“ можете да намерите природни продукти, спомагащи за намаляване на кръвната захар. Тук се предлагат и бисквитите на испанската фирма „Гуйон“, които имат и специална диабетична серия без захар. Голяма част и от шоколадите VALOR също са без захар - повече за тях вижте на стр. 23.


Брой: 3, 22 януари 2015
 
 
Продукти
 
МАРИЯ ЛИХЕРА
 
Витатабс® Мулти Джуниър
 
ГУАРАНА ФОРТЕ® (GUARANA forte)
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД