Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Идват нови лекарства за диабета

Петър Галев Архив 2009г.
Съвременната медицина е постигнала пълен контрол над диабета, но все още не е открит медикамент или метод, който да го лекува изцяло. Но ако един пациент с диабет спазва предписанията на лекаря си, неговият живот няма да се отличава от живота на другите хора. Често използваме като символ колесница с три коня – те са медикаментите, храненето и физическата активност. Най-важното е, че юздите се държат от пациента. При диабет обучението и съучастието на пациента е решаващо за успеха.

Това заяви в интервю за Хелт медия доц. Цветалина Танкова, ендокринолог.

 

 Доц. Танкова, какви са днешните стандарти в лечението на захарната болест?

Лечението с инсулин претърпя голяма промяна от първото инжектиране през 1922 г. до днес. От 10 г. пациентите в България се лекуват само с човешки инсулини, които са модифицирани във вид на инсулинови аналози. Целта е максимално да се доближим до физиологичната секреция на инсулин, което става именно чрез инсулиновите аналози.

По света инсулиновото лечение същото ли е?

Вече масово се прилагат инсулинови помпи, които в България не са много разпространени. Тази помпа (с размерите на GSM) подава чрез малко катетърче в областта на корема определено количество инсулин на час през цялото денонощие. Освен това при всяко хранене човекът натиска бутон и подава допълнително количество от инсулина.

Има ли инсулин, който да не трябва да се инжектира?

Исулинът не може да се прилага като таблетки, защото е белтък, който се разрушава в стомаха. В най-напреднала разработка са инхалаторните инсулини, при които пациентът вдишва инсулин под формата на прах или на аерозол. А белите дробове имат огромна абсорбираща повърхност от около 140 кв.м. Разработва се още една форма инсулин, който се казва „оралин” - т.н. бокален шпрей, който се впръсква от вътрешната страна на бузите върху лигавицата, където се резорбира.

При съвременните инсулини не се налага промяна на начина на живот.

Какво всъщност се постига чрез инсулиновата терапия?

Нашият принцип е хората да живеят нормален живот с диабета и въпреки него. Той остава с хората до края на живота, но поддържането на нормални стойности на кръвната захар гарантира минимални или дори никакви усложнения. По никакъв начин човек не трябва да се превръща в роб на заболяването. Целта е да се адаптира лечението към начина на живот на пациента, а не начина на живот към диабета. При съвременните инсулини не се налага промяна на начина на живот.

Кога диабетът се лекува с хапчета?

При захарния диабет тип 2 причината не е увреждането на бета-клетките на панкреаса, а в това, че инсулинът не е достатъчно ефективен или не се отделя в точния момент. Това е т.н. „инсулинонезависим” захарен диабет, който по-рано се наричаше старчески диабет. За съжаление, днес се среща често и при младите хора, защото много от тях са със затлъстяване, заседнал начин на живот и неправилно хранене. Днешните международни препоръки са хората със захарен диабет тип 2 да се лекуват максимално агресивно, без да се изчакват евентуални резултати от диети и промяна на начина на живот. Ранното включване на медикаменти при този вид диабет гарантира най-добрите резултати.

Разработват ли се нови медикаменти?

В момента се въвежда терапия, базирана на определени чревни хормони, за които е доказано, че регулират въглехидратната обмяна. Тези медикаменти намаляват нивото на кръвната захар, стимулират отделянето на инсулин и потискат секрецията на глюкагон, който също има важно значение в развитието на диабета. Потискат апетита, намаляват теглото. При това няма риск от прекомерно спадане на кръвната захар. Тези медикаменти имат потенциал да променят хода на диабета. Могат да увеличат бета-клетките на панкреаса, да потиснат естествената клетъчна смърт на тези клетки. Това е терапия, базирана на чревните хормони инкретини.

 

 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg