При диабет – кои храни са подходящи?

12 вкусни предложения
8 окт 2013 14:02, Румяна Тасева
0
При диабет – кои храни са подходящи?
Източник: Reuters

Относно начините как да контролираме успешно нивото на кръвната захар, съветите в повечето случаи, сякаш се изчерпват с това какво трябва да ограничим, което понякога ни поставя в положение на отчаяние. Всъщност, контролът на кръвната захар - защото са настъпили патологични отклонения или прогнозите са такива - както и въобще здравословното хранене или отслабването,  могат да се постигнат само с някои леки корекции в навиците и замяна на вредните храни с полезни. А реално продуктите, които трябва да се избягват с цел предотратяване на метаболитните проблеми са захарта, бялото брашно и наситените мазнини.

Проблемът идва оттам, че масовата култура на хранене включва най-вече тях, което изключва продуктите, с които сме свикнали да зареждаме хладилника. Хубавото е, че разполагаме с изобилие на продукти, които могат да заменят тези вредни наши храни, които сме забравили и природата ни предоставя директно в готова най-здравословна за консумация форма.

Предлагаме ви списък от няколко продукта, част от които, макар и неочаквани като избор, са подбрани от вещи западни експерти. Продуктите са подбрани: първо, заради богатото съдържание на полезни хранителни вещества, като фибри, омега-3, калций, витамин D, които задължително трябва да присъстват във всеки един хранителен режим за предпазване от и при диабет и, второ, могат да се използват не само като отделни храни, но и като съставки за приготвянето на други, ястия и десерти. 

1. Заради богатото съдържание на фибри всички варива са изключително полезни срещу и при диабет. Те зареждат с енергия за дълго, въглехидратите им се усвояват бавно, което и поддържа кръвната захар в норма, без резки скокове и спадове дълго време след хранене. Друг ефект на богатите на хранителни влакнини продукти е, че помагат  за понижаване и на холестерола. Съдържанието на калций в тях също не е малко – 10% от дневните нужди на организма, тоест 100 мг от минерала, се набавят само с половин купичка стар боб. Калцият, освен полезен за костите ефект, има и друг, както доказва медицинско изследване – подпомага процесите на изгаряне на мазнините.

Бобовите култури са и чудесен източник на растителни протеини, които имат точно противоположната роля на тези в червеното месо, укрепват сърдечносъдовото здраве.

Българската национална кухня е богата с рецепти за приготвяне на чорби, супи и ястия от тях. Друг вариант е да ги добавяме във всякакви импровизирани салати.

2. При проучване се установява, че жени, които приемат 1,2 г калций и 800 IU витамин D чрез храненето си, намаляват риска от диабет с една трета, в сравнение с останалите. И двата елемента са ключови в храненето при заболяването, а най-добър източник едновременно и на двата остават нискомаслените млечни произведения – кисело мляко, бяло сирене, извара. Млякото по принцип е една от основните съставки в редица рецепти, от предястия до десерти, освен това дава една от най-полезните разхлаждащи напитки, която може да замени вредните безалкохолни – айрянът. 

Останалите може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари