новини

Магнезият и фибрите от житни култури намаляват риска от диабет 2
Магнезият и растителните фибри (целулозата, съдържащи се в житните растения), намаляват риска от развитието на диабет от втори тип.
Този извод е направен от учените от Института за хранене на човека в Потсдам (Германия), които за период от 1994 до 2005 г. са изследвали повече от 25 000 души на възраст от 35 до 65 години.
С помощта на специална анкета учените са изяснили количеството на магнезий и целулоза, приемани от участниците.
Анализът показва, че при хората, получаващи най-голямо количество целулоза от житните растения, рискът от диабет е с 28% по-малък, отколкото при тези, които не употребяват тези житни култури.
Интересно е, че целулозата, съдържаща се в плодовете и зеленчуците, не влияе на този риск, подчертават авторите
Според данните от анализа на 9 изследвания (проведени по-рано), високото съдържание на магнезий в храната също намалява риска от диабет - с 23%.
“Резултатите от нашето изследване и проведения анализ позволяват със сигурност да твърдим, че консумацията на храни с високо съдържание на магнезий и фибри от житните храни позволява да се намали риска от възникването на захарен диабет”, обобщава авторът на изследването Матиас Шулце (Matthias B. Schulze), цитиран от Ройтерс.(а)
Още по темата: здраве

Диета за неповторим секс

Доказано е, че храните влияят по различен начин и в различна посока на сексуалните възможности и желания. Някои, например месото, намаляват желанието за секс, тъй като голяма част от енергията на тялото е насочена към преработване на консумираната...

От излишните килограми до затлъстяването - само няколко крачки

Може да се каже, че безброй статии са посветени на затлъстяването, но много хора все още бъркат понятията “затлъстяване” и “излишни килограми”. В разгара на лятото човек е готов да спазва всевъзможни диети, за да постигне идеалната фигура....

Ябълка за „свежи” целувки

Корейски учени разработват специален сорт ябълка, който ще освежава дъха с цел по-приятни целувки, съобщава Ройтерс. Изследователите от Южнокорейската администрация за селскостопанско развитие, които са си поставили като задача разработването...

Чесънът: ползи за здравето

Чесънът е подправка, често използвана за овкусяване на ястия. Все по-често той се използва за медицински цели - за да предпазва от много заболявания или, според някои, дори да ги лекува. Преди да използвате обаче чесънът за лечение е препоръчително...

Калориите в алкохола

Алкохолните напитки се правят от ферментирали натурални захариди и скорбяла, която превръща захаридите в алкохол. Калориите, приемани от алкохола, обикновено се наричат от диетолозите „празни калории“ - защото нямат никаква хранителна стойност. От...

Храненето: Включете и ума в играта

Чувствате ли се изобщо истински гладни през деня? Свикнали сте да се храните докато преядете или ви стане лошо? Това, разбира се, изобщо не е необходимо, макар тялото невинаги да подава верните сигнали. Замислете се върху това кога и как да се храните...

Здравословното действие на ябълката е най-вече в кората й

За ползата от ябълките е писано много. Направени са и доста изследвания. Едно от последните например показва, че специално “антираковите” свойства на плода се дължат на съдържанието в неговата кора. Специалисти са анализирали химичния състав...

Как да се храним по-полезно в офиса

Много хора не могат да си осигурят пълноценно хранене, защото по-голямата част от времето си прекарват в офиса. А тези, които се опитват и да отслабнат, или да гладуват през целия работен ден, рискуват появата на гастрит или язва на стомаха. Храненето...

Най-честите причини за неуспех при отслабването

Дори спазването на строги диети и употребата на нискокалорични продукти не помага за сериозното и продължително отслабване. И това съвсем не е странно и нелогично, твърдят диетолози в статия от новия брой на списание Prevention. На какво се дължи...