Какво трябва да знаете за диабета

| от chronicle.bg |

На днешния ден СЗО (Световната здравна организация) отбелязва Световния ден за борба с диабета. На този ден се обръща внимание на превенцията и лечението на диабета от 1991.г насам по повод годишнина от рождението на Фредерик Бантинг, канадски физиолог, откривател на инсулина.

Диабетът се характеризира с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото.

Инсулинът е хормон, който се секретира от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

Трите най-разпространени форми на захарния диабет са:

1. Захарен диабет тип 1: дължи се на неспособността на тялото да произвежда инсулин.

2. Захарен диабет тип 2: дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, понякога в съчетание с понижено производство на хормона

3. Гестационен диабет: проявява се по време на бременност

Всички форми на диабет могат да бъдат контролирани чрез изкуствено внасяне в тялото на инсулин, а диабет тип 2 – до известна степен и с други медикаменти. В същото време, с изключение на гестационния диабет, който обикновено изчезва след раждането, диабетът е хронично състояние, което обикновено не може да бъде излекувано. При диабет тип 1 са правени опити с трансплантация на панкреас, но с ограничен успех.

Ако не се лекува, диабетът може да причини редица усложнения, като хипогликемия, диабетна кетоасцидоза или хиперсмоларна кома. Тежки дълготрайни усложнения, свързани с диабета, са сърдечно-съдовите болести, бъбречната недостатъчност, диабетната ретинопатия.

Разпространение

Разпространеността на диабета сред човешката популация е средно от 1 до 3% като при децата и юношите е 0,1 до 0,3%. Ако се прибавят и недиагностицираните случаи процентът може да достигне до 6.

Към 2010 г. броят на болните от захарен диабет в България се оценява на около 520 хиляди души или 8,3% от населението над двадесетгодишна възраст, като 200 хиляди от случаите не са диагностицирани.

Симптоми

Има три класически симптома за диабет, на които всеки трябва да обърне сериозно внимание:

1. Полиурия (засилено уриниране)

2. Полидипсия (повишено усещане за жажда)

3. Полифагия (засилен апетит)

Сред по-редките симптоми са замъгленото зрение, честите инфекции, трудно зарастващите рани, умората, кетоацидозата. Нито един от тези симптоми сам по себе си не означава наличие на диабет, но може да бъде повод да се посети лекар и да се направят изследвания на кръвната захар.

Причини

Причините за двата основни типа диабет са различни. Диабет тип 2 се дължи главно на начин на живот, както и на известна генетична предразположеност. Диабет тип 1 е главно наследствен, но се активира от инфекции, според някои данни – с вируса Coxsackie B4. Индивидуалната податливост към някои от тези инфекции се дължи на определени генотипи на човешкия левкоцитен антиген (HLA).

Диагностика

Захарният диабет се характеризира с периодична или постоянна хипергликемия и се диагностицира чрез изследване на кръвната захар.

Терапия

Успешно лечение понякога е възможно чрез подходящ двигателен режим, съчетан със строг хранителен режим, който изключва приемането на бързоусвоими захари и намалява до минимум животинските мазнини. Набляга се на бавноусвоимите въглехидрати, каквито има в пълнозърнестите храни (около 60% от дневния калориен баланс), растителни мазнини (10 – 30% от калориите за деня), плодове, зеленчуци, ограничени количества млечни продукти (например 100 г сирене дневно).

Диетата се провежда продължително време. Тя може да доведе до пълно излекуване, ако чувствителността на рецепторите се увеличи с времето, но в следващите 5 години 50% от хората с инсулинова резистентност (или още нарушен глюкозен толеранс) развиват диабет тип 2, а до 20 години – 100%. Препоръчва се лекарски контрол. Използват се и медикаменти за контролиране на състоянието, най-вече от групата на т.нар. бигваниди.

Профилактика

Препоръчва се на хора, за които се счита че опасността за диабет е дори ниска, да се изследват веднага след навършване на 40 години и на всеки 3 години след 45-годишна възраст. Тестването трябва да започне по-рано и по-често, ако в семейството има диабетик, теглото е наднормено и водят заседнал начин на живот. Ежедневното движение и ограничаване приема на лесносмилаеми сладки неща, въглехидрати и замяната им с плодове и зеленчуци в диетата са препоръчителни за избягване на диабет тип 2.

 
 
Коментарите са изключени за Какво трябва да знаете за диабета