Захарен диабет – лечение, хранене и физическа активност

Заболяването захарен диабет сe характеризира с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Глюкозата е жизненоважна за организма, защото е източник на енергия за клетките, изграждащи мускулите и тъканите. Тя е и основното гориво за човешкия мозък.

Глюкозата постъпва в организма от два основни източника: от храната и от резерви в черния дроб. Когато не се храним известно време, черният дроб разгражда до глюкоза натрупаното в него вещество гликоген, за да осигури енергия. След като от червата или от черния дроб попадне в кръвния поток, глюкозата влиза в клетките с помощта на хормона инсулин. Този хормон се произвежда от специални клетки в задстомашната жлеза (панкреас) и се отделя в кръвта съобразно приетите количества въглехидратна храна. Попадайки в кръвообращението, инсулинът намалява количеството захар в кръвта, защото я „вкарва“ в клетките.

При диабет нивото на кръвната захар остава високо. Това се случва или защото панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или клетките не реагират, тоест станали са нечувствителни към него, вследствие на което глюкозата не се приема от тях. Част от тази останала в кръвния поток захар се изхвърля чрез урината.

Като чести причини за възникването на диабета се считат следните фактори: генетична обусловеност, неправилно хранене, тежък или продължителен стрес, застоял начин на живот, общи хормонални нарушения, автоимунни процеси, отрови, намален защитен (антиоксидантен) капацитет на тялото.

Всички, които са се болни от захарен диабет знаят, че животът с диабет изисква постоянни усилия и серизно следене на здравословното състояние. Те трябва да спазват определен режим на хранене и почивка, алкохолът и тютюнопушенето са фактори, които допълнително могат да усложнят състоянието им.

Видове диабет

Диабет тип 1

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. При него имунната система произвежда специфични белтъци – „автоантитела“ и анормални левкоцити, които са насочени срещу бета клетките на задстомашната жлеза. Разрушаването им води до прогресивно спадане на инсулиновата секреция от панкреаса.

Диабет тип 2

Обикновено диабет тип 2 започва със състояние, в което панкреасът отделя хормона инсулин, но самите клетки в тялото не отговарят на действието му. Това състояние, при което клетките са нечувствителни на инсулин се нарича инсулинова резистентност. В отговор на това бета клетките на панкреаса  започват да отделят компенсаторно повече инсулин. Постепенно тези високи обороти на свръхпроизводство на инсулин водят до изтощаване на бета клетките и спадане на инсулиновата секреция – настъпва диабет тип 2. Причините за диабета могат да имат генетична обусловеност, но основно се дължат на други фактори: възрастта, обездвижването, употребата на алкохол и затлъстяването.

Стойностите на кръвната захар при диабет тип 2 са над 7 mmol/L. Основна причина за високите нива на кръвната захар е консумирането на големи количества мазнини като олио, масло, всякакъв вид животински храни, ядки и семена.

Гестационен диабет

Гестационният диабет може да възникне през втората половина от бременността, поради непрекъснатите нужди на плода от глюкоза и хормоналните изменения у жената.  Обикновено, този тип диабет отшумява след раждането, но рискът от появата на диабет тип 2 по-късно остава висок.

Лечението на гестационен диабет започва с промени в начина на живот като диета и повишена двигателна активност. При липса на ефект след няколко седмици се преминава към лекарствена терапия обикновенно с инсулин на фона на чест мониторинг на нивата на кръвната захар.

Вторичен (симптоматичен) диабет

Този тип диабет представлява сбор от състояния, които се характеризират с постоянни високи нива на кръвната захар. Той се развива в следствие от други проблеми (хроничен панкреатит, травма, хормонални разстройства) или прием на лекарства (например кортикостероиди).

Захарен диабет при деца симптоми

Диабетът при деца се характеризира с по-често уриниране, включително и нощно време, и съответно повишен прием на течности. Намалява апетитът и се отслабва. Кожата и лигавиците са сухи, появяват се ранички в ъглите на устните, генитални инфекции, нарушено зрение. При напредване на процеса и при поява на кетони в урината и кръвта се забелязват отпадналост, сънливост, коремни болки, повръщане, ацетонов дъх.

При забелязване на описаните признаци родителите веднага да потърсят лекарска помощ, за да се предприеме своевременно лечение с инсулин, съветват ендокринолози. Така ще се избегнат крайните фази при влошаването на диабета, свързани с животозастрашаваща кетоацитоза.

Първи симптоми на диабет

Първите симптоми на диабет обикновено са незабележими. Може да сте развили диабет, без да съзнавате това.

Много рядко се случва симптомите на диабета да станат причина да се консултирате с лекар. Чувствате се силно уморени, краката ви болят, изпитвате често нужда да уринирате, или често чувствате силна жажда – това са първи симптоми на диабет. Тези признаци на хипергликемия може да не ви се сторят опасни. Те обаче стават ясно доловими, едва след като заболяването се е развивало в продължение на много години. Възможно е то вече да е причинило сериозни увреждания на организма и най-вече на бъбреците.

Вижте видеото на ТВ Скат за причините и симтомите при диабет:

Захарен диабет – причини и симптоми

Как се открива диабет?

През по-голямата част от времето не се чувствате болен и няма предупредителни признаци. Заболяване от диабет тип 2 обикновено се открива при рутинно изследване за нивото на кръвна захар. Тестът за гликемия е включен в периодичните медицински прегледи, които всеки трябва да си прави. Ако при нивата са нормални, обикновено е необходимо да се повтори теста след 3 години.

В някои случаи откриват диабета едва след като настъпи някое усложнение . В тези случаи болестта се появява с настъпилите вече усложнения: сърдечно заболяване, нарушение на зрението или бъбреците. Много от диабетиците се откриват именно в този стадий, което е твърде късно, след като в продължение на няколко години диабетът се е развивал „тихо” или безсимптомно.

Захарен диабет стойности

Референтните или нормални стойности на кръвната захар са от 3,3 до 5,4 mmol/L.

Концентрацията на глюкоза в кръвта не е фиксирано число, понеже нейното количество в тялото се променя под въздействието на различни фактори – хранене, физическа активност, стрес и др. Нивата на кръвна захар са най-ниски непосредствено преди хранене, затова пробите се правят сутрин на гладно, след неприемане на храна в продължение на поне 8 часа.

За здрави хора стойностите преди хранене са около 3,9–4,4 mmol/L. Нормалната кръвна захар 1 час след хранене е под 6,9 mmol/L. Стойностите на нормалната кръвна захар 2 часа след хранене са под 7,8 mmol/L.

Лечение на диабет

Лечението на захарен диабет изисква активното участие на самия пациент. Необходимо е постоянен самоконтрол на заболяването. За целта диабетиците трябва да разполагат с комплект за домашен тест за диабет, с който да следят за нивото на кръвната си захар. Лечението на захарния диабет е комплексно и включва няколко основни компонента:

  •         медикаментозно лечение;
  •         хранителен режим;
  •         физическа активност.

Медикаменти за лечение на захарен диабет

Захарен диабет тип 1

Лечението на захарен диабет тип 1 e с инсулин. Това е така, защото в организма на човек с това заболяване инсулинът изцяло липсва или се произвежда в много малко количество в първите години след заболяването. Чрез лечението с инсулин се поддържа нивото на кръвната захар възможно най-близо до нормалното, за да се забавят или предотвратят усложненията. Обикновено нивата на кръвната захар през деня преди хранене между 4,44 до 7,2 mmol/l и след хранене не повече от 10 mmol/l.

Това лечение е за цял живот, то е животоподдържащо и животоспасяващо. Без лечение с инсулин – ако то не се започне или се прекъсне, се развива едно от острите и животозастрашаващи усложнения на захарния диабет – Диабетна кетоацидоза.

Захарен диабет тип 2

За разлика от захарен диабет тип 1 при захарен диабет тип 2 инсулинът не е единствено и водещо лечение. При него лечението се провежда в комбинация с друга неинсулинова терапия.

Тъй като основният дефект при този тип диабет е в действието на инсулина – така наречената инсулинова резистентност, а инсулиновият дефицит настъпва вторично и по-бавно, то затова в лечението на захарен диабет тип 2 първоначално е неинсулиновата терапия – таблетки и инжекции, а инсулин се добавя по-късно в лечението.

Захарен диабет диета

Диетата при диабет не се различава от препоръките за здравословно хранене на здравия човек. Приемът на въглехидрати трябва да бъде сравнително равномерно разпределен в основните хранения. Тъй като инжектираният инсулин действа през цялото денонощие, необходимо е храната да бъде разпределена на 3 основни хранения и 3 закуски, в които е задължително да има въглехидрати.

Въглехидратите (захарите) са основната хранителна съставка, от която организмът набавя енергия. Затова те трябва да се приемат в необходимото количество, определено от лекуващия лекар. Захарите се делят на “бързи”, т.е. които повишават бързо кръвната захар и “бавни”, които по-бавно я повишават. “Бързи” захари има в индустриалната захар, подсладените със захар напитки, бонбони, конфитюри, плодови сокове. Те са подходящи за овладяване на ниската кръвна захар (хипогликемия), но може да ги консумирате и при едно нормално хранене като държите сметка за количеството им.

За предпочитане е в ежедневието си да консумирате “бавни” въглехидрати, които се съдържат в тестените произведения – хляб, макарони, юфка и др., в картофите, ориза и варивата – фасул, грах, леща, в плодовете. Тези храни са полезни, защото от една страна бавно повишават кръвната захар, а от друга съдържат фибри, които имат благоприятен ефект върху мазнините в кръвта. Полезно е да ядете зеленчуци без ограничения. Те практически не повлияват кръвната захар.

Разбира се, освен това трябва да ограничите приема на мазнини, особено животински, защото те предразполагат към увреждане на съдовете.

Ето най-важните препоръки за хранене при диабет:

  • разделете храната на 3 основни хранения и 3 закуски (ако си инжектирате бързодействащ човешки инсулин);
  • приемайте препоръчаното Ви количество въглехидрати;
  • не пропускайте и не закъснявайте с храненето;
  • консумирайте зеленчуци;
  • намалете консумацията на мазнини, захар и алкохол;
  • спрете тютюнопушенето.

Физическа активност

Редовното упражняване на физическа активност подобрява чувствителността на тялото към инсулина и намалява кръвната захар. Всякаква физическа активност е полезна за здравето на диабетика – разходка на чист въздух, работа в градината, почистване на къщата, екскурзия в планината, спортуване. Ако упражнявате някакъв спорт, може да продължите да го правите, ако диабетът Ви е добре контролиран и вземете мерки, за да се предпазите от ниска кръвна захар (хипогликемия). При упражняване на извънредна физическа активност, консумирайте 10-15 грама въглехидрати на всеки час. Не забравяйте, че е опасно да упражнявате физическа активност, ако имате ацетон в урината. Затова винаги преди да започнете, проверете кръвната си захар и урината за ацетон.

Статията е с информативен характер. При проблеми със здравето се консултирайте с лекар.